Anders räkbakelse
Denna lilla pärla passar perfekt till midsommar som plockmat, som förrätt i en trerättersmeny eller som härligt fräscht tilltugg på sommarfesten. 🥳👏🏻Härligt krämig räkröra tillsammans med en smörig brioche och syrligheten från den picklade löken gör detta till en riktigt vinnare i min bok, riktigt smarrig munsbit helt enkelt! 🤙🏻Anders Vestlunds första recept som månadens gourmand!
Portioner 10 st
Ingredienser
Ingredienser
Räkröra
- 200 g skalade räkor
- 200 g Philadelphia
- 2 dl fet Crème fraîche
- 1 st liten rödlök
- Dill
- Citron
- Peppar
- Salt
Romcrème
- 100 g Philadelphia
- 0,5 dl fet Crème fraîche
- Stenbitsrom
Picklad rödlök
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl 12% ättika
- Rödlök
10-12 brödskivor
- Brioche rostbröd
Gör såhär
Instruktioner
- Picklad lök: Skiva upp rödlök tunt och lägg i en burk med lock. Rör ihop vatten, socker och ättika i en liten kastrull under uppvärmning. När sockret är upplöst så häller du vätskan över löken och låter den stå i minst 30 minuter, men gärna över natten i kylskåp.
- Skala räkorna och lägg åt sidan.
- Smörstek brödskivorna tills gyllenbruna och låt svalna. Stansa eller skär ut en rund liten skiva av bröden.
- Vispa all Philadelphia och crème fraîche i separata skålar. Crème fraîchen tar tid, men den ska bli som vispad grädde.
- Romcrème: Ta ur en tredjedel av Philadelphian och blanda med 0.5dl av crème fraîchen samt stenbitsrom efter smak.
- Blanda övrig Philadelphia med resten av crème fraîchen till en jämn röra.
- Finhacka löken och grovhacka räkorna, rör ner i crème fraîche-blandningen.
- Smaksätt med salt, peppar, och rikligt med finhackad dill. Tillsätt 1-2 matskedar citron. Ta lite citron i taget men se till att du behåller en fast konsistens.
- Låt rörorna vila i kyl tills servering, gärna upp till en timme.
- Lägg ut brödskivorna på tallrikar eller ett fat. Tips! Droppa citron över skivorna för extra smak!
- Spritsa eller klicka ut röran på brödskivorna.
- Toppa röran med lite picklad rödlök.
- Spritsa eller klicka ut lite romcrème på toppen och dekorera med färsk dill och en liten citronklyfta.
- Ät och njut!
Dryckestips
- Serveras gärna med en kyld Cava, iskall ljus lager eller bordsvatten med is och lite citron.
Färdigskalade räkor i burk?
- Häll av laken och lägg räkorna mellan några lager hushållspapper tills dom är torkade.