Anders räkbakelse

Denna lilla pärla passar perfekt till midsommar som plockmat, som förrätt i en trerättersmeny eller som härligt fräscht tilltugg på sommarfesten. 🥳👏🏻
 
Härligt krämig räkröra tillsammans med en smörig brioche och syrligheten från den picklade löken gör detta till en riktigt vinnare i min bok, riktigt smarrig munsbit helt enkelt! 🤙🏻
 

Anders Vestlunds första recept som månadens gourmand!

Ingredienser (10-12st)

Räkröra

  • 200g skalade räkor

  • 200g Philadelphia

  • 2 dl fet Crème fraîche

  • 1 liten rödlök

  • Dill

  • Citron

  • Peppar

  • Salt

Romcrème

  • 100g Philadelphia
  • 0.5 dl fet Crème fraîche
  • Stenbitsrom

Picklad rödlök

  • 1-2-3-lag:
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl 12% ättika
  • Rödlök

10-12 brödskivor

  • Brioche rostbröd

Gör såhär

  1. Picklad lök: Skiva upp rödlök tunt och lägg i en burk med lock. Rör ihop vatten, socker och ättika i en liten kastrull under uppvärmning. När sockret är upplöst så häller du vätskan över löken och låter den stå i minst 30 minuter, men gärna över natten i kylskåp.
  2. Skala räkorna och lägg åt sidan. 
  3. Smörstek brödskivorna tills gyllenbruna och låt svalna. Stansa eller skär ut en rund liten skiva av bröden.
  4. Vispa all Philadelphia och crème fraîche i separata skålar. Crème fraîchen tar tid, men den ska bli som vispad grädde.
  5. Romcrème: Ta ur en tredjedel av Philadelphian och blanda med 0.5dl av crème fraîchen samt stenbitsrom efter smak.
  6. Blanda övrig Philadelphia med resten av crème fraîchen till en jämn röra.
  7. Finhacka löken och grovhacka räkorna, rör ner i crème fraîche-blandningen.
  8. Smaksätt med salt, peppar, och rikligt med finhackad dill. Tillsätt 1-2 matskedar citron. Ta lite citron i taget men se till att du behåller en fast konsistens.
  9. Låt rörorna vila i kyl tills servering, gärna upp till en timme.
  10. Lägg ut brödskivorna på tallrikar eller ett fat. Tips! Droppa citron över skivorna för extra smak!
  11. Spritsa eller klicka ut röran på brödskivorna.
  12. Toppa röran med lite picklad rödlök.
  13. Spritsa eller klicka ut lite romcrème på toppen och dekorera med färsk dill och en liten citronklyfta.
  14. Ät och njut!

Drycketstips

Dryckestips

  • Serveras gärna med en kyld Cava, iskall ljus lager eller bordsvatten med is och lite citron. 

Färdigskalade räkor i burk? Häll av laken och lägg räkorna mellan några lager hushållspapper tills dom är torkade.