Recept

Anders räkbakelse

Denna lilla pärla passar perfekt till midsommar som plockmat, som förrätt i en trerättersmeny eller som härligt fräscht tilltugg på sommarfesten. 🥳👏🏻
Härligt krämig räkröra tillsammans med en smörig brioche och syrligheten från den picklade löken gör detta till en riktigt vinnare i min bok, riktigt smarrig munsbit helt enkelt! 🤙🏻
Anders Vestlunds första recept som månadens gourmand!
Portioner 10 st
Ingredienser

Ingredienser

Räkröra

  • 200 g skalade räkor
  • 200 g Philadelphia
  • 2 dl fet Crème fraîche
  • 1 st liten rödlök
  • Dill
  • Citron
  • Peppar
  • Salt

Romcrème

  • 100 g Philadelphia
  • 0,5 dl fet Crème fraîche
  • Stenbitsrom

Picklad rödlök

  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl 12% ättika
  • Rödlök

10-12 brödskivor

  • Brioche rostbröd
Gör såhär

Instruktioner

  • Picklad lök: Skiva upp rödlök tunt och lägg i en burk med lock. Rör ihop vatten, socker och ättika i en liten kastrull under uppvärmning. När sockret är upplöst så häller du vätskan över löken och låter den stå i minst 30 minuter, men gärna över natten i kylskåp.
  • Skala räkorna och lägg åt sidan. 
  • Smörstek brödskivorna tills gyllenbruna och låt svalna. Stansa eller skär ut en rund liten skiva av bröden.
  • Vispa all Philadelphia och crème fraîche i separata skålar. Crème fraîchen tar tid, men den ska bli som vispad grädde.
  • Romcrème: Ta ur en tredjedel av Philadelphian och blanda med 0.5dl av crème fraîchen samt stenbitsrom efter smak.
  • Blanda övrig Philadelphia med resten av crème fraîchen till en jämn röra.
  • Finhacka löken och grovhacka räkorna, rör ner i crème fraîche-blandningen.
  • Smaksätt med salt, peppar, och rikligt med finhackad dill. Tillsätt 1-2 matskedar citron. Ta lite citron i taget men se till att du behåller en fast konsistens.
  • Låt rörorna vila i kyl tills servering, gärna upp till en timme.
  • Lägg ut brödskivorna på tallrikar eller ett fat. Tips! Droppa citron över skivorna för extra smak!
  • Spritsa eller klicka ut röran på brödskivorna.
  • Toppa röran med lite picklad rödlök.
  • Spritsa eller klicka ut lite romcrème på toppen och dekorera med färsk dill och en liten citronklyfta.
  • Ät och njut!

Dryckestips

  • Serveras gärna med en kyld Cava, iskall ljus lager eller bordsvatten med is och lite citron. 

Färdigskalade räkor i burk?

  • Häll av laken och lägg räkorna mellan några lager hushållspapper tills dom är torkade.