Ceasarsallad på tre sortes kål, grillad flankstek från Diléns & ramslökssmör från Växtzon 4

Den här veckan bjuds vi på en riktigt härlig säsongbaserad ceasarsallad med grillad flankstek och växtzon 4’s berömda och vida omtalade ramslökssmör!

Ps. Välj kött av god kvalitet och välj grönsaker i vår svenska säsong för en hållbar framtid. Hälsningar från Bondbönans kök

Växtzon4’s andra recept som månadens gourmand.

Ingredienser
  1. Sallad:
    • Roman
    • Rödkål
    • Vitkål
    • Grönkål
  2. Caesardressing:
    • Hemmagjord majonnäs
    • Sardeller
    • Vitlök
    • Riven västerbottenost
    • Citronsaft
  3. Surdegskrutonger:
    • Surdegsbröd
    • Rapsolja
    • Salt & peppa
  4. Grillad flankstek:
    • Flankstek
    • Salt & peppa
  5. Ramslökssmör med ramslök från Växtzon 4:
    • 200 g smör
    • 2 dl rapsolja varav ½ dl rapsolja från Mårdängs i Valbo
    • 2 citroner Zest & saft
    • Salt & Peppar
Gör så här
  • Grönkålschips:
    • Plocka grönkålen från stammen, lägg i ugnsäkerform. Rosta grönkålen i ugnen på 160 grader ca 10 minuter.
  • Surdegskrutonger:
    • Rosta i ugn på 200 grader ca 10 minuter.
  • Grillad flankstek:
    • Låt köttet ligga ute i rumstemperatur minst 45 minuter. Salt och peppra flanksteken, grilla. Låt vila i minst 10 minuter. Skär köttet upp i tunna skivor.
  • Ramslökssmör med ramslök från Växtzon 4:
    • Mixa ramslöken i en blender tills den är riktigt grön.
    • Vispa rumstempererat smör fluffigt, tillsätt ramslöksoljan.
    • Riv zest av citron & pressa ut saften. Tillsätt i smöret.
    • Smaka av med salt & peppar.
    • Klicka ut smöret på bakplåtspapper, rulla till en rulle. Lägg i kyl eller frys. Om du fryser in smöret, ta ut det lagom till det är dags att grilla.
  • Vid servering:
    • Blanda dom olika salladerna med ceasardressing lätt så att lite sallad är oblandad för krispig känsla.
    • Lägg upp sallad på en vacker tallrik, strö över krutonger Lägg på skivad flankstek & en skiva ramslöksmör.
    • Toppa med säsongens grönsaker om önskas tex sparris på våren eller tomater på sommaren eller varför inte tunt hyvlade rödbetor.