Dubbel cheese med extra lök och pommespinnes

En 200 gr dubbel smash med massa härlig karamelliserad gul och rödlök. Toppa med pommespinnes så får den en härlig textur.

Recept & bild från Micke Gustavsson aka Mat och vin by Micke. Följ honom på instagram eller facebook för fler härliga burgare och recept!

Ingredienser

  • Martin Potatorolls
  • 200 gr Dilens Hamburgerfärs
  • 2 st skivor rökt sidfläsk
  • 4 st skivor Burgarcheddar från Väddögårdsmejeri
  • 20 gr hellmans majonnäs
  • 1 st silverlök
  • Gurka
  • 1 dl 1-2-3 lag
  • Dill
  • Smör
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 1 dl öl
  • 1 msk brunfarinsocker
  • 1 msk Worcestershiresås
  • OLW Pommespinnes
  • Ketchup
  • Gul amerikansk senap till stekning och till topping

Gör så här

Kött:
Forma 2 st 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.

Karamelliserad lök:
Skiva röda och gula löken i 5 mm ringar, stek löken på medelhög värme i smör så den får lite stekyta. Blanda i sockret och låt smälta in så det börjar karamellisera. Häll på öl, worcestershiresåsen och låt sjuda till ölen har reducerats bort och löken blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Silverlök:
Skiva löken i 3-5 mm skivor och lägg sedan i iskallt vatten ca 30 min.

Dillpicklad gurka:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan, värm lagen så sockret smälter och lägg i dillen. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall. Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.

Tillagning:

  1. Stek snittsidan på brödet i smör på medeltemperatur till en gyllenbrun färg och en tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
  2. Stek sidfläsket på medeltemperatur tills det blir krispigt. Låt vila på galler.
  3. Lägg köttfärsbollarna på stekytan, gärna en häll på grillen eller en gjutjärn/kolstålspanna på spisen. Använd ett smash järn eller en kastrull (lägg ett bakplåtspapper ovanpå köttet så fastnar det inte i smash ytan) för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
  4. När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända. Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren, viktigt att få loss stekytan då den goda smaken finns i den. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar.
  5. Lägg på två ostskivor på varje kött och sidfläsket på den ena burgaren. lägg ett lock eller en bunke över så osten smälter.
  6. Stapla köttet utan sidfläsk ovanpå det med sidfläsk och låt sedan vila 1 minut på en tallrik.

Montering:
Lägg gurkan och löken på lite hushållspapper så den inte är för blöt. Ringla senap och ketchup på det undre brödet. Lägg på några ringar silverlök och sedan köttet ovanpå löken. Lägg den varma karamelliserade löken ovanpå det övre köttet och sedan 6-7 skivor gurka. Bred ett rejält lager med majonäs på det övre brödet. Ta en näve pommespinnes och lägg ovanpå löken innan du lägger på det övre brödet.