Robins egengjorda teriyakisås

Ingredienser
  • 2 dl mirin
  • 4 dl Ljus soja, jag använde Kikkoman
  • 1 dl socker
  • 1.5 msk svart risvinäger (jag använde Chinkiang), alternativt balsamvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 chili (beror på vilken hetta man vill ha)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 cm ingefärabit
Gör så här
  1. 2 dl mirin som reduceras ned lite i en kastrull . ( Hittas i de flesta butiker i den asiatiska hyllan)
  2. Tillsätt sedan:
    1. 4 dl Ljus soja, jag använde Kikkoman 1 dl socker
    2. 1.5 msk svart risvinäger( jag använde Chinkiang), alternativt balsamvinäger
    3. 1 msk sesamolja Finhacka/riv/kör i matberedare
    4. 1 chili (beror på vilken hetta man vill ha)
    5. 6 vitlöksklyftor
    6. 2 cm ingefärabit (tillsätt lite i taget och smaka av för att hitta balansen)
    7. Smaka av med svartpeppar.
  3. Sjud i cirka 7 minuter.
  4. Låt svalna och sila sedan ner i en behållare. Förvaras i kylskåpet