fbpx

Glaserad fransyska med rostade rotfrukter och morotsröra.

Det är inte en slump att glasera rimmar på briljera! Ibland vill man ha det där lite extra. För visst smakar maten lite lite extra bra när man fått lägga ned både själ och tid i tillredningen? Både din mage och dina gäster kommer att tacka dig efter att du serverat glaserade fransyska med rostade rotfrukter och morotsröra.

Tillagningstid: 2h

Antal portioner: 4 port

Svårighetsgrad: Avancerat

Ingredienser

Glaserad fransyska

  • 600 gram Fransyska
  • 1.5 msk Svartpeppar
  • 1 msk Anis (hel)
  • 1 msk Timjan
  • 0.5 dl Honung
  • 1 dl Soja
  • 1 dl Neutral Rapsolja
  • 1 msk Färskriven Ingefära
  • 1 msk Sesamfrö
  • 1 dl Syltlök

Rostade rotfrukter

  • 3 st Morot
  • 3 st Palsternacka
  • 6 st Små Potatisar
  • 3 st klyfta Vitlök
  • 2 st liten Gul lök
  • 2 msk Torkad Timjan
  •  Färsk Timjan
  •  Flingsalt
  •  Kallpressad Rapsolja

Morotsröra

  • 3 st Morot
  • 1 dl Yoghurt (grekisk)
  • 1 st Skal från citron
  • 1 msk Färskriven Ingefära
  • 3 klyftor Vitlök
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda honung, soja, ingefära och olja.
  3. Blanda och krossa svartpeppar, anisfrö, timjan.
  4. Pensla köttet med 1/3 av marinaden. Strö på kryddblandningen i ett jämt lager.
  5. Sätt i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek köttet i cirka 1.5 timme, tills innertemperatur är 56°C.
  6. Pensla köttet med marinaden minst 2 gånger under stektiden. Låt svalna.
  7. Skiva köttet tunt och lägg på ugnsplåt. Pensla eller häll på mer av marinad. Täck köttet med folie.
  8. Morotsröra: Koka moroten tills den blir mjuk. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  9. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 200°C.
  10. Dela rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom färsk timjan på en oljad ugnsplåt och rosta i cirka 15 minuter.
  11. Strö på flingsalt och färsk timjan på rotfrukterna vid servering.
  12. Värm köttet i ugnen strax innan servering. Strö på sesamfrön och hackad syltlök vid serveringen.