Grillspett av nötfärs

Många är vi som köper Diléns fina ekologiska nötfärs. Den är perfekt att grilla. Som omväxling till hamburgarna så gör vi grillspett som både små och stora barn gillar. Det är smakrika och lite kryddiga spett. Du bestämmer själv hur mycket fart det ska vara på dem.

Marie Norder Aspholms fjärde recept som månadens gourmand.

Ingredienser
  • 6 dl grekisk yoghurt 10 % fett
  • 3 tsk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • En halv gurka
  • Salt och grovmalen svartpeppar
  • 1 kg Nötfärs
  • 2 ägg
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 tsk sambal oelek
  • 6 små eller 4 stora klyftor vitlök
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • grovmalen svartpeppar
  • Grönsaker att grilla; t ex paprika, tomat och sparris
Gör så här
  1. Lägg grillspett av trä i blöt i vatten. Sätt i gång grillen
  2. Tzatziki
    1. Låt yoghurten rinna av en stund i ett kaffefilter om du vill ha en riktigt tjock tzatziki.
    2. Riv gurkan och pressa ut så mycket vatten som möjligt.
    3. Blanda yoghurt, gurka, vinäger, olivolja, salt och peppar och ställ kallt.
  3. Spett & grönsaker
    1. Blanda köttfärs med resten av ingredienserna.
    2. Forma till avlånga järpar och trä igenom spetten.
    3. Dela paprikan i bitar.
    4. Grilla spetten och grönsakerna.
  4. Servera spetten med grönsakerna och tzatzikin.