Helgrillad karré med ugnsbakad rotselleri

Nu börjar grillsäsongen! Vi plockar fram grillen även under vintersäsongen men nu på våren längtar vi extra mycket efter att känna träkolsdoften. För träkolsgrillning är det som gäller hos oss. Inget ont om gasolgrillen men vi gillar vår Weber klotgrill. 

Mitt första recept är en klassiker på grillen, helgrillad fläskkarré. Gärna inhandlad på Diléns förstås. Enkelt att laga, har ett rimligt pris och det går nästan inte att misslyckas. Det bli alltid gott. Du grillar den på kolgrill eller gasolgrill. Den ska gärna grillas indirekt, dvs med kolen bredvid, lite lägre värme och locket på. 

Till karrén serverar jag ugnsbakad rotselleri med parmesanost, grillade grönsaker och brynt smör. Ugnsbakad rotselleri med brynt smör är magiskt gott. 

Marie Norder Aspholms första recept som månadens gourmand.

Ingredienser
  • 1 kg fläskkarré
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré 
  • 1 msk tamarisoja eller vanlig soja 
  • 1 tsk honung 
  • 1 tsk timjan 
  • 1 tsk basilika 
  • 1 tsk oregano 
  • 2 tsk salt 
  • Svartpeppar 
  • Valfria grönsaker
  • 1,5 kg rotselleri 
  • 1,5 dl riven parmesan (parmaggiano reggiano) 
  • Persilja 
  • 500 g saltat smör
Gör så här
  1. Sätt på ugnen på 200 grader
  2. Grilla karrén till den uppnått en innertemperatur på 75-80 grader (använd gärna termometer när du grillar).
  3. Ta ut och låt vila övertäckt med folie minst 15 minuter.
  4. Pensla även grönsakerna och grilla dem. 
  5. Brynt smör (500 g saltat smör)
  6. Smält smöret i en kastrull. Låt inte temperatur stiga mycket över 125 grader. När smöret fått en nötaktig färg så är det klart. Håll det varmt.
  7. Rotselleri 
  8. När du har satt i gång grillen och brynt smöret så skala och skär rotsellerin i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  9. Pensla med brynt smör och salta och peppra.
  10. Lägg på bakplåtspapper och baka i ugnen tills skivorna är helt mjuka. Det tar ca en timme. Täck ev med bakplåtspapper för att inte bränna på slutet.
  11. Ta ut skivorna och pensla med mer smör och toppa med osten och persiljan.
  12. När du vet att köttet är klart så griljerar du rotselleriskivorna så att de får lite färg. 
  13. Skär upp köttet och servera med den bakade rotsellerin, grillade grönsakerna och det brynta smöret.