Matochstrunts oxfilé med potatiskrokett med massor av mozzarella, cheddar, jalapeno och persilja

Matochstrunts andra recept som månadens gourmand. Den här gången bjuder han på oxfilé och något av det godaste han vet. Potatiskrokett med massor av mozzarella, cheddar, jalapeno och persilja

Ingredienser
  • 200g oxfilé
  • Smör
  • Vitlök
  • Rosmarin
  • Salt och peppar
  • Potatis
  • Grädde
  • Persilja
  • Jalapeno
  • Cheddar ost
  • Mozzarella
  • Mjöl
  • Panko
  • Ägg
  • Tomater
  • 1-2-3 lag
  • Rödlök
  • Ox/kalvfond
  • Rödvin
Gör så här
  1. Jag börjar med att skala och koka potatisar och gör potatismos med smör, grädde och salt.
  2. Sedan låter jag det svalna, då det blir lättarbetat när det stelnat lite.
  3. När moset är kallt så är det dags att blanda ner hackad jalapeno, hackad persilja, frikostigt med mozzarella och cheddar. Ju mer ost du har desto mer koll lär du ha vid fritering så dom inte spricker när osten smälter. (Går även att blanda i osten direkt när du gör moset).
  4. Gör bollar i önskad storlek och Panera i mjöl, ägg och panko, Sedan Panera dom igen för extra krispighet. Viktigt att smaka av under hela processen.
  5. Tips! Gör mer kroketter än du tänkt då dom är beroende framkallande.
  6. Ta fram oxfilé så den inte är iskall när det är dags för stekning. (Salta peppra lite i förväg)
  7. Pickla halverade cocktailtomater i 1-2-3 lag.
  8. Dags för sås. Det är alltså ingen typisk rödvinssås utan mer en skysås jag tycker blir riktigt god.
  9. I med smör i en panna. Bränn på smör med rosmarin och rödlök rätt ordentligt tills smöret får lite färg.
  10. Plocka ur löken men behåll rosmarinen, sen har vi i lite mjöl och vispar runt innan vi går i med vinet, i detta fall har vi ett alkoholfritt rött vin.
  11. I med vinet och koka upp. Sedan i med fond och peppar och smaka. Ev en nypa salt.
  12. Låt stå och reducera ner lite innan servering. Kom ihåg att smaka av för bäst resultat.
  13. Dags att steka köttet. I med smör i en varm panna, Lägg i vitlök och rosmarin och köttet såklart.
  14. Stek tills du fått en bra yta och vänd, sedan ta en sked och ös på köttbiten med smöret.
  15. Använd termometer för att nå det resultat du önskar på stekgraden.
  16. Låt köttet vila några minuter innan servering.
Montering
  1. Sås i botten och dra en sväng med skeden
  2. På med oxen och kroketter
  3. Lägg runt några tomater och en kvist rosmarin