fbpx

Osso Buco med pilaffris

Osso Buco är en traditionell italiensk gryträtt, perfekt för höstmiddagar!

Antal portioner: 4 port

Tillagningstid: 1,5-3 timmar

Svårighetsgrad: Medel

Ingredienser
  • 0,7 kg kalvlägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1/2 bit rotselleri
  • 1/2 st purjolök
  • 300 g krossade tomater
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl buljong
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,3 tsk rosmarin
  • 0,3 tsk timjan
  • 0,7 tsk citronskal
  • Smör
  • Salt
  • Peppar

Pilaffris

  • 2,7 dl ris
  • 0,3 dl gul lök (hackad)
  • 4 dl buljong
  • 1 påse saffran
  • Smör
  • Salt
Gör så här
  1. Skrapa bort ev. sågmassa från köttskivorna. Blanda mjöl, salt och peppar i en djup tallrik.
  2. Vänd köttskivorna I blandningen få på så mycket som möjligt av blandingen.
  3. Ansa och skär samtliga rotsaker i bitar.
  4. Bryn köttet ljusbrunt (ej för hög värme). Bryn därefter gönsakerna i ca 1-2 min.
  5. Lägg köttet i en gryta och häll över rotsakerna, krossade tomater, vin och buljong.
  6. Krydda med vitlök, rosmarin, timjan och citronskal.
  7. Lägg på locket och koka försiktigt i 50 min eller tills köttet känns mört och släpper benet. Serveras med pilaffris.

Pilaffris

  1. Fräs finhackad lök gyllenbrunt i en stekpanna, låt riset fräsa med ca 1 min.
  2. Lägg i saffran och salt, späd efter hand med het buljong till önskad konsistens.
  3. Låt det sjuda ca 18 min under lock. Lufta riset med en gaffel och lägg I en klick smör på slutet.
  4. Ta en del av buljongen och mixa, smaksätt med salt och peppar.
  5. Spar resten av buljonen till en god soppa!

Smaklig måltid!