Teriyakimarinerad fläskfile med wokade grönsaker och rostad schalottenlök

Robinskok‘s första recept som månadens gourmand, se även det separata receptet på Robins teriyaki!

Ingredienser
  • 500g fläskfile ( eller annat protein/veg alternativ)
  • 1st gul lök
  • 2st vitlöksklyftor
  • 1 cm ingefära
  • 2st röda spetspaprikor
  • 1/2 zucchini
  • 2st salladslökar
  • Rostade sesamfrön
  • Rostad schalottenlök (finns i asiatiska livsmedelsbutiker) alt vanlig rostad lök
  • 1-2 dl Teriyakisås (se separat recept för att göra en egen)
  • 1 msk majsstärkelse Olja för stekning
Gör så här
  1. Tvätta 4 port jasminris eller rundkornigt ris. Jag brukar tvätta det i behållaren till riskokaren(mindre disk) . Täck riset med vatten och rör runt med handen, häll sedan av vatten. Upprepa 5 gånger, börja sedan koka.
  2. Finhacka vitlök och ingefära, lägg dom 2 åt sidan. Hacka/skiva zucchini, gul lök, paprika och morot i valfri storlek, jag föredrar lite grovt så man lättare bibehåller krispen när man wokar. Hacka salladslöken, spar det gröna för garnering och det ljusa kan läggas med de andra grönsakerna.
  3. Hetta en stor stekpanna/wokpanna. Häll i fläskfilén med teriyakisåsen och stek tills den är klar. Häll av i en skål, tillsätt ca 1/2 dl vatten i pannan (deglacera som det så fint heter) för att koka ur smakerna och häll över köttet.
  4. Hetta åter upp pannan med rapsolja. Stek ingefära och vitlök 30 sekunder och ha sedan i resten av grönsakerna.
  5. Stek tills fin färg men med bibehållen krisp. Vänd ner köttet i grönsakerna och rör omkring och ta sedan av plattan.
  6. Servera med nykokt ris och toppa med salladslök och rostad schalottenlök