fbpx

En klassisk norrländsk rätt med marinerad långkokt älgstek

Ren lycka i form av en långkokt älgstek som tillsammans med lite potatisgratäng och bärgelé får det att vattnas i munnen redan innan den första tuggan.

Antal portioner: 6 port

Tillagningstid: ca 15-20 timmar

Svårighetsgrad: Medium

Ingredienser

1,2 kg stek, helst älg fryst
0,6 liter vatten
0,6 msk salt
0,5 msk socker
9 st enbär
1 tsk svartpeppar krossad
0,5 st lagerblad

Gör så här

  1. Lägg den frysta steken i ugnen på ett galler med uppsamlingskärl under.
  2. Sätt ugnen på 68-70 grader och låt
    steken stå inne i 12-15 timmar.
  3. Gör i ordning lagen genom att blanda vatten, salt, socker, enbär, krossad svartpeppar och lagerblad, koka upp och låt den stå i kyl tills det är
    dags att lägga i steken.
  4. Ta en plastpåse som rymmer tre till fem liter och lägg i den varma steken,
    häll i marinaden, tryck ut luften och knyt påsen.
  5. Låt steken ligga i minst tre timmar och högt tolv.
  6. Skär i väldigt tunna skivor, servera med till exempel potatisgratäng och en bärgelé.