Wickans Pizza

Pizza, pizza, pizza. Allas favorit, visst? Går att variera hur man vill. Trickset till en riktigt god och fluffig men krispig pizza är att använda lite jäst, jäsa länge och att grädda pizzan på ett stål. Såklart går det bra att göra på en plåt om man inte har ett stål, men låt gärna plåten vara inne i ugnen tills ugnen är redo för pizzorna!

Wiktoria Ahlins tredje recept som månadens gourmand.

Ingredienser

Pizzadeg 

  • 4 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 600 g vetemjöl Tipo 00
  • 2 tsk salt 

Prosciutto pizza 

  • 1 dl Creme fraiche naturell
  • 1 dl riven parmesan
  • Riven ost
  • (Grädda med detta endast och toppa med resten efteråt!) 
  • 75g prosciutto 
  • Pinjenötter 
  • Ruccola 

Entrecote pizza:

  • Pizzasås
  • 0.5 dl riven parmesan
  • Riven ost 
  • (Grädda med detta och toppa med resten efteråt!) 
  • 1 bit entrecote (stek på den innan!) 
  • Ruccola 
Gör såhär
  1. Häll iskallt vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.
  2. Blanda i mjöl och salt. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du kan absolut köra i bakmaskin. 
  3. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.
  4. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 delar. Forma dem till runda bullar.  Smörj en bricka med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över. Täck noga med plastfolie.
  5. Ställ i kylen och låt kalljäsa i 1-3 dagar.
  6. När det är dags att göra pizzorna så sätt på ugnen i tid, så varmt din ugn kan gå! In med stål eller ugn och värm värm värm tills du fått en krispig yta 😍