Wontons I en crispy chili oil

Recept för cirka 50 Wontons. Jag brukar göra många och frysa in när man ändå håller på. Receptet passar lika bra till andra sorters dumplings också.

Robinskok’s fjärde och sista recept som månadens gourmand.

Ingredienser
  • 400g fläskfärs ifrån Dilens Gourmandis
  • 4 finhackade vitlökar
  • 125g finhackad vitkål
  • 125g finhackad morot
  • 2 bitar finhackad ingefära I storlek med en tumnagel
  • 4 finhackade salladslökar, spar lite av det gröna längst ut på salladslöken för dippen och garnering
  • Limejuice ifrån 1 lime
  • 3 tsk strösocker
  • 1 tsk msg (kan uteslutas)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk japansk soja
  • 3 msk oystersauce
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1 tsk fish sauce
  • 1 tsk finmalen vitpeppar
  • Wonton plattor eller Gyoza blad finns i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker

Crispy chili oil sås

  • 1 dl japansk soja
  • 2 msk mörk risvinäger ( alt balsamvinäger)
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk honung
  • 1, 5msk  Crispy chili oil, man kan göra egen men jag använde mig av en köpt som heter Lao gan ma.
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 tsk ingefära riven/finhackad
  • 1 tsk Limejuice
  • 1 tsk finhackad salladslök
  • 1 tsk finhackade Korriander

Topping

  • Salladslök
  • Korriander
  • Röd chili.
Gör så här
  1. Fräs de finhackade grönsaker och löken
  2. blanda sedan ihop det med färsen och tillsätt resterande ingredienser.
  3. Blanda dippsåsen.
  4. Lägg 1 msk med färsblandningen i wontonarket, blöt 2 sidor med vatten och vik sedan ihop på diagonalen och vik in kanterna
  5. Pressa sedan ur luften. Se till att Wontonen blir tät. (Det finns många olika sätt att vika, prova dig fram eller kika Youtube:)
  6. Tillagningssättet är kanske mer för dumpling med tjockare deg men jag gillar verkligen att botten är krispig 🙂
  7. Hetta upp en stekpanna med olja.
  8. Stek Wontonen så ytan under blir krispig.
  9. Tillsätt sedan 2dl vatten i stekpannan och ånga Wontonen under lock cirka 6 minuter.
  10. Servera med dippsåsen och toppa med Korriander, salladslök och chili.