Recept

Klassisk cheeseburger med rökt sidfläsk

En 200 gr dubbel smash med härlig ost och dom klassiska smakerna från en cheeseburgare. Servera med lite krispiga chips och ett glas öl eller rödvin.
Recept & bild från Micke Gustavsson aka Mat och vin by Micke. Följ honom på instagram eller facebook för fler härliga burgare och recept!
Ingredienser

Ingredienser

  • Martin Potatorolls
  • 200 gram Dilens hamburgerfärs
  • 2 skivor rökt sidfläsk
  • 2 skivor Burgarcheddar från Väddögårdsmejeri
  • ca 2 gram hellmans majonnäs
  • Gurka
  • 1 dl 1-2-3 lag
  • 1 silverlök
  • Ketchup
  • Gul amerikansk senap
Gör såhär

Instruktioner

Kött

  • Forma 2 st 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.

Silverlök

  • Skiva löken i 3-5 mm skivor och lägg sedan i iskallt vatten ca 30 min.

Syrad gurka

  • Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall. Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.

Tillagning

  • Stek snittsidan på brödet i smör på medeltemperatur till en gyllenbrun färg och en tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
  • Stek sidfläsket på medeltemperatur tills det blir krispigt. Låt vila på galler.
  • Lägg köttfärsbollarna på stekytan, gärna en häll på grillen eller en gjutjärn/kolstålspanna på spisen.
  • Använd ett smashjärn eller en kastrull (lägg ett bakplåtspapper ovanpå köttet så fastnar det inte i smash ytan) för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
  • När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända. Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren, viktigt att få loss stekytan då den goda smaken finns i den. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar.
  • Lägg på två ostskivor på varje kött och sidfläsket på den ena burgaren. lägg ett lock eller en bunke över så osten smälter.
  • Stapla köttet utan sidfläsk ovanpå det med sidfläsk och låt sedan vila 1 minut på en tallrik.

Montering

  • Lägg gurkan och löken på lite hushållspapper så den inte är för blöt. Bred på ett lager majonäs på övre brödet. Ringla på ketchup och senap på det undre brödet samt några ringar silverlök. Lägg kötten på löken, gurkan ovanpå kötten och placera sedan det övre brödet ovanpå.