Köttfärssås Bolognese

Varje dag är ju inte grilldag under sommaren. Vem gillar då inte köttfärssås eller Bolognese, som det heter på italienska? Barn och vuxna diggar den. Men se upp, det finns köttfärssås och det finns köttfärssås. Jag vet nog ingen rätt som det lönar sig att lägga ner lite tid och omsorg på som just vår älskade köttfärssås. Vet du vad som är hemligheten med en riktigt god köttfärssås? Jo, det är sofritton. Vad är nu sofritto kanske ni undrar. Jo, sofrito är en blandning av lika delar finskuren gul lök, stjälkselleri och morot. Sofrito är basen i många italienska rätter som köttfärssås bolognese, soppor och grytor. Smakerna i sofrito är hemligheten till att det blir så fantastiskt gott. Och att låta den puttra länge.

Den här köttfärssåsen, eller bolognesen, passar likväl på en finmiddag med ett gott rödvin som till en extra lyxig vardagsrätt. Gör lite extra när du ändå håller på. Jag serverar den med smörstekt finstrimlad färsk sommarvitkål. Det är så gott. Men du tar det tillbehör som du gillar bäst.

Marie Norder Aspholms tredje recept som månadens gourmand.

Ingredienser
  • 1 kg nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2-3 stjälkar selleri (eller motsvarande mängd rotselleri)
  • 2 morötter
  • 4 burkar krossade tomater, gärna av märket Mutti
  • 1 dl tomatpuré
  • 4-6 hackade vitlöksklyftor
  • 2 dl rödvin (valfritt men gör det extra gott)
  • 2 tsk timjan
  • 4 lagerblad
  • oregano
  • 4 tsk basilika
  • 4 msk oxfond
  • 2 msk sherryvinäger (valfritt men gör det extra gott)
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • Parmesanost till servering
  • Vitkål till servering
  • Smör
  • Salt och peppar
Gör så här
  1. Finhacka lök, morot och selleri.
  2. Fräs köttfärsen och därefter sofriton i smör. Lägg i vitlöken på slutet och låt fräsa mer en kort stund.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och olivoljan. Låt puttra i två timmar. Smaka av om det behövs mer salt.
  4. Under tiden så strimlar du vitkålen och steker den i smör på svag värme.
  5. Servera vitkål och köttfärssås med riven parmesanost på toppen och lite färsk basilika.
  6. Bon appetit!