Råbiff till förrätt à la Marie

Marie är tillbaka och den här gången bjuder hon oss på en klassisk råbiff, med en liten twist. Istället för att agera huvudrätt så serverar hon råbiffen i en elegantare portion med egengjord rödbetssallad som förrätt!

Marie Norder Aspholms andra recept som månadens gourmand.

Ingredienser (4 port)
  • 1 rödlök 
  • 2,5 dl vatten 
  • 0,5 dl ättikssprit 
  • 2 dl färdig majonnäs 
  • 1 kryddmått tryffelolja eller efter smak 
  • 2 färska okokta rödbetor 
  • 2 msk hasselnötter 
  • Hackad persilja 
  • 1 tsk vitvinsvinäger 
  • 1 msk olivolja 
  • 0,5 kg innanlår 
  • 1 msk små kapris 
  • 1 msk finhackad chalottenlök 
  • 0,5-1 msk dijonsenap 
  • 1 msk olivolja 
  • 4 äggulor 
  • Riven pepparrot 
  • Salt och peppar 
Gör så här
  1. Picklad rödlök 
    • Blanda ättikssprit och vatten.
    • Skiva rödlöken och lägg den i ättiksblandningen. Låt stå i minst en timme.
  2. Tryffelmajonnäs
    • Blanda majonnäs, tryffelolja, salt och peppar och ställ i kylen. 
  3. Rödbetssallad 
    • Rosta hasselnötterna i torr panna och gnugga av skalen. Hacka dem grovt.
    • Skala rödbetorna och riv de grovt.
    • Blanda rödbetor, hasselnötter, persilja, vinäger, olivolja, salt och peppar.
    • Smaka av om det behövs mer vinäger.
    • Ställ i kyeln. 
  4. Råbiff 
    • Gör råbiffen så nära servering som möjligt 
    • Hacka eller skär köttet i små fina bitar. Om du vill så kan du också be att få köttet malt när du köper det.
    • Blanda alla ingredienser och var generös med salt och peppar.
    • Smaka av om det behövs mer dijonsenap eller olivolja.
    • Täck ytan med plastfolie så att den inte blir grå och ställ i kylen till servering. 
  5. Servering 
    • Forma fyra biffar och gör en fördjupning i mitten. Lägg en äggula i hålet.
    • Lägg upp rödbetssalladen, picklad rödlök, klicka ut tryffelmajonnäsen och strö över riven pepparrot.
    • Garnera gärna med ruccola eller andra gröna blad. 
    • Om du vill äta råbiff som huvudrätt så öka mängden kött till 150-200 g per person och servera tex. pommes frites till.