
Tryffel burgare med hetta
Ingredienser
- Martin Potatorolls
- 200 g Dilens hamburgerfärs
- 2 st skivor rökt sidfläsk
- 0,5 dl hellmans majonnäs
- 0,25 dl creme fraiche
- 1 st svart tryffel
- 1 st silverlök
- Inlagd röd jalapeno (taco style)
- Rostad lök
- Burgar cheddarost, Pepperjack från Väddögårdsmejer
- Sriracha ketchup (ketchup och sriracha)
- Gul amerikansk senap till stekning och till topping
Instruktioner
Kött
- Forma 2 st 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.
Dressing
- Köp färdig tryffel aioli eller gör egen enligt nedan. Tag 0,5 dl majonäs och 0,25 dl creme fraiche i en bunke, riv ned tryffel efter smak och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.
Silverlök
- Skiva löken i 3-5 mm skivor och lägg sedan i iskallt vatten ca 30 min.
Tillagning
- Stek snittsidan på brödet i smör på medel temperatur till en gyllenbrun färg och en tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
- Stek sidfläsket på medel temperatur tills det blir krispigt. Låt vila på galler.
- Lägg köttfärsbollarna på stekytan, gärna en häll på grillen eller en gjutjärn/kolstålspanna på spisen. Använd ett smash järn eller en kastrull (lägg ett bakplåtspapper ovanpå köttet så fastnar det inte i smash ytan) för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
- När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända. Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren, viktigt att få loss stekytan då den goda smaken finns i den. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar.
- Lägg på två ostskivor på varje kött och sidfläsket på den ena burgaren. lägg ett lock eller en bunke över så osten smälter.
- Stapla köttet utan sidfläsk ovanpå det med sidfläsk och låt sedan vila 1 minut på en tallrik.
Montering
- Plocka ur löken ur vattnet så den får torka lite. Ringla på senap och habanero ketchup på det undre brödet, lägg på silverlöksringar (ca 6-7 stora) och jalapeno (ca 6-7 stora). Lägg på köttet och strö på den rostade löken. Bred ett ca 5-7 mm lager med tryffelaioli på det övre brödet och avsluta med lite rostad lök innan du lägger brödet på köttet.